Let op

Als u overstapt naar een andere webdesigner, ga dan na welke afspraken u heeft gemaakt met de designer waarmee u de samenwerking beëindigt. Deze kan mogelijk auteursrechten claimen, en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Gebruiksrecht
Het gaat in dit geval om het verschil tussen gebruiksrecht en eigendomsrecht. Heeft u de oorspronkelijke webdesigner alleen betaald voor het gebruiksrecht van een ontwerp van bijvoorbeeld een website of webwinkel? Dan kunt u, het woord zegt het al, alleen gebruik maken van het ontwerp.
U mag het ontwerp – of onderdelen daarvan – dus niet zomaar veranderen of door de nieuwe webdesigner laten aanpassen. Dat zou overigens ook technisch niet mogelijk moeten zijn, omdat de oorspronkelijke designer over de zogeheten broncode beschikt.

Schending auteursrecht
Worden er toch aanpassingen gedaan, dan is dat een schending van het auteursrecht. De oorspronkelijke webdesigner kan dan schadevergoeding eisen op grond van inkomensderving.

Het feit dat u in het verleden altijd keurig op tijd de rekeningen hebt voldaan, is daarbij niet van belang.

Eigendomsrecht
De zaak ligt anders als u het eigendomrecht hebt van het ontwerp. In dat geval kunt u alle aanpassingen laten doen die u wenst. U bent dan tenslotte de eigenaar van het ontwerp.
Heeft u het eigendomsrecht niet, vraag dan of de oorspronkelijke designer dat, samen met de broncode, wil overdragen. De kans is wel groot dat u daarvoor moet betalen.

Nieuwe afspraken
Onthoud dit als u afspraken maakt met de nieuwe webdesigner. Het kan handig zijn om vast te leggen dat u direct het eigendomsrecht verwerft over wat hij of zij ontwerpt.

Bron: De Zaak.

Cookies stellen ons in staat onze diensten aan te bieden. Door gebruik te maken van onze diensten, aanvaardt u ons gebruik van cookies Meer informatie